SSC CGL 2016 GK Questions – 30th August (2nd Shift)

SSC CGL GK Questions 30-08-2016 Exam:–2nd Shift
1. First woman president of Congress – Annie Besant
2. First woman president of Congress?
Ans. Annie Besant
3. Birju Maharaj is related to?
Ans. Kathak dancer
4. First Buddhist council held at?
Ans. Rajgir
5. Ozone layer protects earth from which rays?
Ans. Ultraviolet Rays
6. What is Silica gel?
Ans.
7. The partition of congress was done in which session?Ans. 1907
8. If no atmosphere than what is the colour of the sky?
Ans. Black
9. Which country exited from European countries?
Ans. Britain
10. Which is radioactive element?
Ans. Uranium
11. Rhino speciality of which Indian National Park?
Ans. Kaziranga National Park
12. Comptroller and Auditor General (CAG) submit his reports
to whom?
Ans. President
13. Palk of strait separate which country?
Ans. India & Sri Lanka
14. Toughest natural substance – (wool, cotton, jute, silk)
Ans. Silk
15. Shiva Thapa is associated with which sports?
Ans. Boxing
16. Which hill connects eastern and western ghats?
Ans. Bilgiri Hills
17. Hydrochloric acid present in which digestive organ?
Ans. Stomach
18. Silver gets corroded due to presence of what in air?
Ans.
19. Constitutional remedies are what?
Ans.
19. Scheme for poor women upliftment?
Ans.
20. Satavahana …rst king?
Ans.
21. Residex related to?
Ans. Housing
22. Optical …lter used for?
Ans. to attenuate or enhance an image
23. Superfast AC Train having barely signal?
24. What is Silica gel?
25. If no atmosphere than what is the colour of the sky? Black
26. The partition of congress was done in which session- Surat Split
27. Ozone layer protects earth from which rays – UV
28. Comptroller and Auditor General (CAG) submit his reports to whom? – President
29 Shiva Thapa is associated with which sports? Boxing
30Which country exited from European countries – Britain
31. Palk strait separate which country – India & Srilanka
32. First Council of Budhha – Rajgriha
33 HCL acid present in which digestive organ – Stomach
34. Birju Maharaj related to – Kathak dance

35. Find Odd one? Agra, Darjeeling, Shimla, ooty

Ans. Agra

36. Euro Cup 2016 Winner is?

Ans. Portugal

37. When did french revolution begin?

Ans. 1789

38. Maximum thorium reserve in which country?

Ans. India

39. United Nations established in which year?

Ans. 24 October 1945

40. Morphology of chromosome can be best observed in which stage of cell division?

41. First viceroy who died in India?

Ans. Lord Mayo

42. Which of the following range parallel to the Indian Coastline?

43. Who is called the blade runner?

Ans. Oscar Pistorius

44. Vande Mataram song has been taken from which Book?

Ans. Anandamath

45. What is the full form of WEP?

Ans. Wired Equivalent Privacy

46. Which county allows human euthanasia?

Ans. Netherlands

47 Unit of radioactive?

Ans. Curie

48. Father of Abul Fazal?

Ans. Shail Mubarak

49. Which is called quicklime ?

Ans. Cao (Calcium oxide)